Kiskert, komposztálás

A konyhakert, a kiskert és a komposztálás vezetésével, illetve elkészítésével és mozzanataival....

 

Minden ügyesen tárolható:

Őszi zöldség- és gyümölcsfélék tárolása:

Az őszi időszakban betakarításra kerülő zöldség és gyümölcs egyes fajai és fajtái rövidebb-hosszabb ideig megőrizhetők eredeti állapotukban, nagy részük azonban feldolgozásra, tartósításra kerül. A nálunk termesztett növényfajok közül általában tárolásra alkalmasak a káposztafélék, a torma, a cékla, a gyökérzöldségek, a burgonya, a vöröshagyma és a fokhagyma, valamint az alma, a körte és a birs. 

 

GYÜMÖLCSÖK:

 gyumolcsook.jpg

Alma:
Válassz kemény, egészséges héjú gyümölcsöt. Kerüld a sérült, barnásan elszíneződött almákat. 
Tárolás: Hűtőben egy hónapig is eláll, ha nem érintkeznek egymással.

Sárgabarack
Az aranysárga, enyhén pirosas barack a legfinomabb. Sose vásárolj nagyon kemény, sérült vagy fonnyadt gyümölcsöt.
Tárolás: Az éretlen szemek szobahőmérsékleten, az érettek nejlonzacskóban hűtőben 3-5 napig tárolhatók.

Banán
Keresd az egészségesen dundi gyümölcsöket, amelyek színe a zöldtől a sötét sárgáig terjedhet. A barnás pötty nem számít hibának. Minél érettebb a banán, annál pöttyösebb. Sérült héjú, puha, szürkéssárga gyümölcsöt sose vegyél. 
Tárolás: Ha éretlen, tárold szobahőmérsékleten kosárban. Ha érett, nyitott zacskóban 3-5 napig is eláll a hűtőszekrényben.

Áfonya
A kemény, kékesszürke, hamvas gyümölcs a legjobb. Kerüld a túl puha vagy éretlen szemeket. 
Tárolás: Hűtőgépben (mosatlanul) maximum egy hétig áll el.

Sárgadinnye
Válaszd a szép sárga, egészséges dinnyét, amely érett, illatos, rugalmas tapintású. Sose vegyél puha, sérült vagy repedt héjú gyümölcsöt. 
Tárolás: Ha éretlen, szobahőmérsékleten, ha érett 3-4 napig a hűtőben tárold. A felvágott felét mindig takarja le fóliával.

Grépfrút és narancs
A kemény, kerek, méretéhez képest nehéz gyümölcs a legjobb. A színe nem lényeges, de a rózsaszínes grépfrút több vitamint tartalmaz. A puha, fonnyadt szemek kerülendők. 
Tárolás: Szobahőmérsékleten vagy a hűtőgépben néhány hétig.

Szőlő
A sima, dundi, a szárhoz masszívan kapcsolódó szemű fürtöket válaszd. Nem megfelelő a szőlő, ha a szemek könnyen leperegnek, vagy ha puhák, ráncosak, esetleg ragadósak.
Tárolás: Mosatlanul, plasztik zacskóban egy hétig eláll a hűtőben.

Citrom
Vásárolj kemény, a méretükhöz képest súlyos, sötét sárga héjú citromokat. Az apróbb egyenetlenségek még nem rontják a minőségét. Kerüld a durva, kiszáradt héjú, túl könnyű gyümölcsöt. 
Tárolás: Hűtőgépben levegős csomagolásban akár hat hétig is eláll. Ha felvágtad, fedd be fóliával.

Őszibarack
Illatos, krémszínű gyümölcsöket válassz. Kerüld a puha, deformált, sérült, zöld barackot.
Tárolás: Ha még éretlen, szobahőmérsékleten, ha már érett hűtőben, nejlonzacskóban 5-7 napig eláll.

Körte
Az érett körte kemény, a kocsányánál ruganyos tapintású. Az apróbb pöttyök nem számítanak hibának. 
Tárolás: Az éretlen körtét szobahőmérsékleten kosárban, az érettet a hűtőben nejlonzacskóban egy hétig tárolhatod.

Szilva
Ruganyos héjú, hamvas szilvát válassz. Kerüld a puha, fonnyadt gyümölcsöt. 
Tárolás: Éretlenül tárold szobahőmérsékleten, ha érett, nejlonzacskóban a hűtőben 3-5 napig is eláll.

Eper
Olyan dobozt válassz, amelyikben hibátlan szemek vannak, és a doboz alján nem gyűlt össze lé. Ne vedd meg, ha a gyümölcs puha, sérült.
Tárolás: Hűtőben az eredeti csomagolásban egy-két napig friss marad.

 

Ellenségek a kosárban:

Zöldség és gyümölcs - némelyik bizony nem viseli el mások társaságát: hamar megpenészesedik, összeaszalódik, elszíneződik.

Alma: etiléngázt bocsát ki magából - meggyorsítja a vékony héjú gyümölcsök érését. Tehát: ne tegyél mellé például kivit.

Ananász: erős illóolajokat tartalmaz. Az eper hamar megpuhul mellette, a burgonya csírázását ellenben megakadályozza. 

Narancs: sok benne az illóolaj. Ne tedd körte mellé, mert annak etiléngáz-tartalma áthatol a vastag héjon is.

Paradicsom: nem szereti hűtőszekrényben az uborka közelségét.

Hagyma: ellensége a káposzta, a póréhagyma és a retek.

Fejessaláta: hamar megrohasztja a zellert.

Egzotikus gyümölcsök (mangó, papaya): a legérzékenyebbek, mert gyümölcshúsuk puha, és vékony a héjuk. Ne helyezd őket alma, narancs és körte mellé.

Füge, datolya és kókuszdió teljesen érzékelten a hatásokra.

 

 

ZÖLDSÉGEK:

 zoldsegeek.jpg

Zöldbab  
Akkor friss, ha töréskor roppan a hüvelye. A gumis hüvelyűt ne vedd meg.  
Tárolás: Nejlonzacskóban hűtőben egy hétig is friss marad.

Cékla
Kicsi, golflabda méretű szemeket válassz. Az azonos nagyságúak egyenletesen puhulnak főzés közben. 
Tárolás: Hűtőgépben nejlonba csomagolva két hétig is eláll.

Brokkoli 
Sötétzöld, hamvas vagy halvány bordó lehet. A sárga brokkoli kerülendő. 
Tárolás: Hűtve, nejlonzacskóban 3-5 napig marad friss. Közvetlenül felhasználás előtt 
Mosd csak meg.

Káposzta 
Friss, kemény tapintásút válassz, sötétzöld külső levelekkel. 
Tárolás: Nejlonban, hűtőben egy-két hétig friss marad.

Répa 
Legjobb, ha közepes méretű, élénk színű, kemény, nem túl rücskös. A túl nagy, gumiszerű répa már nem friss. 
Tárolás: Nejlonzacskóban két hétig is eláll.

Karfiol 
A kemény, tiszta, fehér virágú, friss zöld szárú karfiolt keresd. A mérete nem befolyásolja a minőségét. 
Tárolás: Nejlonzacskóban, hűtőben egy-két hétig friss marad. Csak közvetlenül felhasználás előtt szabad megmosni.

Zeller 
Kerüld a petyhüdt, megbarnult, levél nélküli zöldséget. 
Tárolás: Hintsd meg vízzel, és tedd lyukacsos zacskóban a hűtőbe, ahol egy hétig friss marad.

Kukorica 
A szépen kifejlett szemek, a zöld levelek garantálják a frissességet. Kerüld a túl nagy, a sötét sárga, a szabálytalan szemű kukoricát, vagy amelyiknek rendetlenül nőttek a szemei. 
Tárolás: A leveles csövek nejlonzacskóban hűtőben egy-két napig frissek maradnak.

Uborka 
Kemény, formás, közepes nagyságú szemeket válassz. A túl nagy, fonnyadt 
zöldség kerülendő. Csak akkor fedd be fóliával, ha már felvágtad.
Tárolás: Hűtőben két hétig áll el.

Fejessaláta 
A hibátlan, kemény tapintású, üde zöld levelű példányokat keresd. Kerüld a foltos, szakadozott levelű, méretéhez képest túlsúlyos fejeket. Alaposan mosd meg, mielőtt felhasználod.
Tárolás: Vizes konyharuhába csomagolva, hűtőben egy hétig is friss marad.

Vöröshagyma 
Válaszd a kemény, méretükhöz képest súlyos, hibátlan, szemeket. Ne vedd meg, ha már hajt. 
Tárolás: A vöröshagyma száraz, szellős, hűvös helyen egy hónapig is eláll.

Zöldborsó 
Zöld, roppanós szeműt válassz. A fonnyadt, nyomódott hüvelyűért nem érdemes pénzt adni. 
Tárolás: A hűtőben négy napig eláll. Csak felhasználás előtt mosd meg.

Paprika 
A kemény, fényes bőrű példányokat válaszd. A fonnyadt, ütődött, esetleg rohadt lecsónak sem való. 
Tárolás: Hűtőben egy hétig is friss marad.

Burgonya 
Kemény, sima, vékony bőrű fajtát válassz főtt krumplinak, salátának, a vastagabb héjú sütéshez kiváló. Sose vegyél sérült, csírázásnak indult, zöldre színeződött szemeket. 
Tárolás: Száraz, hűvös, sötét helyen hónapokig is eltartható. Ne tedd hűtőgépbe.

Paradicsom 
Legjobb a kemény, sima, méretéhez képest nehéz paradicsom. A puha, színtelen, ragyás zöldséget ne vedd meg. A növekedés közben kirepedt bőrű paradicsom fogyasztható, azonban minél hamarabb fel kell használni.
Tárolás: Az érett letakarás nélkül hűtőgépben három napig friss marad. A kemény, félérett paradicsomot szobahőmérsékleten, napfénytől védve tárold.

Cukkíni 
A kicsi, fiatal, hibátlan cukkíni a legjobb. Kerüld a sérült, ütődött példányokat. 
Tárolás: Hűtőben 3-5 napig eláll. Csak közvetlenül felhasználás előtt mosd meg.

 

Október vége:

Most sok mindent viszonylag olcsón lehet beszerezni, és ha nem kell télen burgonya, sárgarépa, petrezselyem, cékla után futkosni, az igazán nagy segítség a háztartással törődőnek.

A gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, téli retek, cékla, torma) nagy értéket adnak a téli hónapokban. Ezeket a legcélszerűbb pincében, nyirkos homokban eltartani, de fa- vagy műanyag ládába, soronként berakva, az egyes sorok közé több rétegű papírt téve, akár az erkélyen is tárolhatók. Persze, ha nagy a hideg, akkor a ládát be kell takarni pokróccal, használt paplannal, ami fölé - a nedvesség felfogására - még egy műanyag fóliát is terítsünk.

 zold_paradicsom.jpg

Városi lakásban is lehet rövidebb ideig burgonyát tárolni. A gumót át kell rakni kender- vagy papírzsákba, hogy ne érje fény! Az erkélyen, műanyag fóliával letakarva megvédhetjük a kiszáradás és a penészedés ellen; ha fagyosra fordul az idő, akkor terítsünk a zsákra pokrócot, vagy védjük több réteg újságpapírral a hideg ellen.

A szép, érett, hibátlan, zöld, sárga vagy piros paprikaterméseket is el lehet tartani néhány hétig oly módon, hogy a kocsányuk végét egy csepp gyertyával lezárjuk és papírszalvétába vagy papírzsebkendőbe burkoljuk őket. Ily módon bármilyen fagymentes, hűvös helyen jól tárolhatók és decemberben kiváló, friss csemegét szolgáltatnak.

 

Ha a paradicsomtövön maradt még zöld paradicsom, akkor abból nemcsak salátát lehet készíteni. A hajtást a zöld paradicsomokkal együtt levágjuk és fagymentes helyen (kamrában, garázsban) felakasztjuk; a bogyók fokozatosan beérnek, és friss paradicsomot fogyaszthatjuk akár karácsonyig is.

Kevesen ismerik a tarka héjú laskatököt. Ennek a kifejlett, érett, sértetlen, 3-6 kg-os gyümölcseit minden gond nélkül, hónapokig lehet tárolni fagymentes, lehetőleg egyenletes hőmérsékletű, száraz helyen. Amikor elkészíthetnénk, megkönnyíti a háziasszony munkáját, hogy nem kell gyalulni: a tök húsa forró vízben vékony csíkokra esik szét, ezért nevezik istengyalulta töknek is.

Két dologra különösen nagy figyelmet kell fordítani: a gyökérágakat csak annyira kell visszametszeni, hogy az egészséges, sértetlen rész maradjon meg és a hajszálgyökerek érintetlenül maradjanak; a csemetének olyan magasan kell állnia az új helyén, mint ahogyan a faiskolában volt. Mind a magas, mind a mély ültetés hátrányosan befolyásolja a fa későbbi fejlődését.

 

Ha a gyümölcsfák lombja lehullott, ismét foglalkozni kell a növényvédelemmel. Szinte minden gyümölcsfaj lombját fertőzték a nyáron a különféle gombabetegségek. Ezért a lehullott lomb összegyűjtése és elégetése nem elegendő! Még az ősszel meg kell a lombjukat veszített fákat alaposan, lemosásszerűen permetezni 2%-os bordói lével, mészkénlével vagy az ezeket helyettesítő gyári növényvédő szerek valamelyikével. Ne feledkezz meg, kedves Húgom a diófák védelméről sem! Erről a mindannyiunk számára olyan kedves és hasznos fáról régebben azt tartották, hogy nincs szüksége növényvédelemre. Sajnos, ez a helyzet alapvetően megváltozott: a diófákat sokféle betegség és kártevő sanyargatja, úgyhogy átgondolt és szervezett növényvédelem nélkül már nem lehet diót termelni.

Az azbeszt, amit korábban a borok szűréséhez használtak,módfelett veszélyes a szervezetre. Azbesztes szűrőt nem szabad használni! Lehet viszont kis teljesítményű gépi szűrőket is kapni, amelyeknek a beszerezhetősége felől borászati szaküzletekben érdemes érdeklődni.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 7
Heti: 36
Havi: 495
Össz.: 217 762

Látogatottság növelés
Oldal: [Ősz] Minden ügyesen tárolható!
Kiskert, komposztálás - © 2008 - 2024 - kerteszeteshobby.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »