Karácsonyi receptek:
Karácsonyi mézes krémes:
Hozzávalók:
Tésztához:1 tojás, 5 dkg margarin, 5 kanál tej,2 kanál méz, 45 dkg liszt,15dkg cukor, 1 kiskanál szódabikarbóna.
Krémhez:5 dl tej,4kanál búzadara,12,5 dkg vaj, 15dkg cukor, 3 kanál rum,5 kanál savanykás lekvár, a tetejére: csokoládé. A tojásokat a tejjel és a vajjal simára keverjük, hozzá adjuk a mézet, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet, a cukrot, és a szódabikarbónát. Jól összedolgozzuk a tésztát, három részre osztjuk, és egy nyújtódeszkán 20*30cm.-es téglalappá nyújtjuk, egyenként. A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük és egyenként a tésztalapokat külön-külön megsütjük, kb. 180 fokon.
A krémhez: Egy lábosba öntsük kevés hideg vizet, majd öntsük bele a tejet és főzzük meg benne a búzadarát. Majd adjuk hozzá a cukrot, és a vajat, és hagyjuk kihűlni a krémet. A krémet osszuk, két részre az egyikbe keverjünk rumot, a másikba kakaóport. Az első tésztalapot kenjük be lekvárral, majd erre kenjük rá a világos rumos krémet. Tegyük rá a következő lapot, kenjük meg lekvárral és erre rá a kakaós krémet. Tegyük rá a harmadik lapot, és a tetejét kenjük be olvasztott csokoládéval.
Érdemes egy napig hagyni a tésztát, hogy jók beszívja a krémet magába.
Karácsonyi muffin:
Hozzávalók:
20 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg mazsola, 5 cl sütőrum, 13 dkg vaj, 10 dkg cukor, 25 dkg liszt, fél csomag sütőpor, kis kanál őrölt fahéj, kis kanál mézes kalács fűszerkeverék, 2 tojás, 2 kanál méz, 0,5dl tej.
A barackot a mazsolát összevágjuk, és összekeverjük a rummal.
A vajat felolvasszuk, és a muffin formákat kikenjük vele.
A sütőt előmelegítjük.
A cukrot összekeverjük, a lisztel és sütőporral, és a fűszerekkel.
Hozzáadjuk a mazsolát, és a barackot.
A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a maradék vajat, a mézet és a tejet.
Majd az egészet óvatosan összekeverjük a lisztes keverékkel.
Ha túl folyékony keverjünk még hozzá egy kis lisztet.
A masszát belekanalazzuk a formákba és a sütőbe tesszük.
Kb. 20-25 percig sütjük 180 fokon.
Karácsonyi habkarika:
- 3 tojásfehérje
- 1 teáskanál citromlé
- 150 g cukor
- barna cukormorzsa
- ízlés szerint színezett porcukor, süteménydíszek vagy szivárványcukor
Három tojásfehérjét keverőgéppel a legmagasabb fokozaton kemény habbá verünk, 1 teáskanál citromlevet hozzákeverünk.
150 g cukrot apránként belekeverünk, és addig verjük, amíg a késvágás látható marad benne.
A habmasszát nagylyukú nyomózsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire karikákat spriccelünk.
Tarka cukormorzsával megszórjuk, egy órát száradni hagyjuk, majd az előmelegített sütőbe helyezzük.
Sütési idő 120-140 perc.
A karikákat konyhai rácson hűlni hagyjuk.
Tetszés szerint ételfestékkel, színezett porcukorral, süteménydíszekkel és szivárványcukorral díszítjük.
Ünnepi pulyka:
Hozzávalók:
4 kg-os pulyka
1 kisebb libamáj (25 dkg)
2 dl tej
5 dkg vaj
4-5 szem gomba
1 kávéskanál kapribogyó
1 zsemle
2 kemény tojás
2 gerezd fokhagyma
1 kg főtt, hámozott gesztenye
1 nyers tojás
só
bors
3-4 kanál zsír
Elkészítés:
A pulykát két nappal előbb besózzuk. Amikor a készítéséhez fogunk, előbb pár órát álljon szobahőmérsékleten, hogy ne legyen hideg. A libamájat és a pulyka máját a tejben és a vajban a gombával és a kapribogyóval megsütjük. Ha kihűlt, ledaráljuk a tejben áztatott és kicsavart zsemlével, a kemény tojásokkal, a fokhagymával és a gesztenye felével. Ha van egy kis maradék sült hús, vagy gépsonka, azt is ledarálhatjuk. Eldolgozzuk a nyers tojással, sóval, borssal és a sült májak levével. A keverékkel megtöltjük a pulykát a bőre alatt, az egészben maradt gesztenyéket pedig a hasüregébe tesszük. A zsírt megforrósítjuk, és mindenütt megöntözzük vele a pulyka bőrét, nehogy párolás közben felhasadjon. Aláöntünk egy pohárnyi forró vizet és fedő alatt 2 óra hosszat pároljuk. Ha kell, még utána öntünk 1-1 merőkanál forró vizet. Utána sütőbe tesszük, saját levével öntözgetve 1-2 órán át sütjük, aszerint, hogy milyen idős és mekkora a pulyka. Időnként meg is forgatjuk, hogy minden oldala szép rózsaszínűre piruljon.
Karácsonyi habkarika 2:
Elkészítése: Előkészítünk két sütőpapírral borított sütőlemezt, én a sütőrácsaimra tettem a papírt. A porcukor egyik felével 18 dkg-al, elkezdjük felverni a tojásfehérjéket úgy, hogy a porcukrot kis adagokban szórjuk hozzá. A cukor másik felére ráöntjük a vizet, és kis lángon elkezdjük főzni. Cukorszirupot főzünk belőle. Ha elkezd főni, akkor kevergetve addig főzzük, amíg hólyagos, és sűrűn folyós nem lesz. A sütőt bekapcsoljuk, de csak 50 fokra. A habhoz vékony sugárban csurgatjuk a még meleg cukorszirupot, és addig verjük, amíg borotvahab sűrűségű nem lesz. Csillagcsöves nyomózsákba töltve, a papírra emeletes karikákat nyomunk, a tetejükre pedig szóró cukrot szórunk. Én egyszerre tettem be a két rácsot, és a sütő ajtaját kitámasztottam egy fakanállal. Így kell sütni 2 óra hosszat. Ekkor kivettem egyet, és jónak is találtam. A sütőt elzárva, még pár órát bent hagytam őket.
Aranygaluska vaníliamártással
Hozzávalók (-):
Elkészítése: Az aranygaluska tésztájához a lisztben elkeverem a sót, a kristálycukrot, hozzáadom a 2,5 dl tejben elhabart tojássárgát, és az 5 evőkanál olvasztott vajat vagy sütőmargarint. Az 1 dl cukros tejben felfuttatom az élesztőt, a lisztbe öntöm, és sima, nem túlságosan kemény tésztává dolgozom. Addig dagasztom, amíg a tészta hólyagos nem lesz, és nem ragad sem a tálhoz, sem a kezemhez. Ezután konyharuhával letakarom, és langyos helyen a kétszeresére kelesztem. Ha megkelt, olvasztott vajba vagy sütőmargarinba mártogatott kanállal diónyi darabokat szaggatok a tésztából. A galuskákat olvasztott vajjal vagy sütőmargarinnal megkenem, és darált dióban meghempergetem. Vajjal vagy sütőmargarinnal kikent, és kilisztezett tepsiben szép sorban egymás mellé teszem, amíg a tepsi meg nem telik. Még egy félórát kelesztem, majd előmelegített sütőben, 150 fokon 35-40 percig sütöm. A sütés közben összenőtt galuskákat szétszedegetem, tányérokra adagolom, porcukorral megszórom, és nyakon öntöm a vaníliamártással. A vaníliamártáshoz a 2 tojássárgát kikeverem a 3 dkg porcukorral, és hozzáadom a 2 dkg lisztet. A tejet felforralom 2 csomag vaníliás cukorral, a tojássárgás cukorhoz adom, és vízgőz fölött folyamatosan kevergetve besűrítem.